Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Artırılmış gerçeklik (Augmented Reality); herhangi bir nesneyi (tişört, koltuk, ayakkabı, yüzük) sanki bulunduğumuz ortamdaymış gibi görüntüleyebilmemizi sağlayan bir teknolojidir. Akıllı telefonların gelişmesiyle birlikte bu teknoloji ile daha sık karşılaşır olduk. Artırılmış gerçeklik teknolojisini günlük hayatta en çok alışveriş yaparken kullanmaya başlıyoruz. Alışverişlerimizi mağazalara giderek yaparken, şimdi e-ticaret sitelerinden kolaylıkla istediğimiz ürün ne ise ona erişebiliyoruz. Fakat şimdiye kadar bu ürünlerin sadece fotoğraflarını görüntüleyebiliyorken, artırılmış gerçeklik ile, sadece bir telefon ya da tablet aracılığıyla ürünü ortamımızda görerek etrafında gezinebilir, ürüne yakınlaşarak detaylarını kolayca görebiliriz. Kendi ortamımızda, gerçekçi bir şekilde görmenin ise bize en büyük avantajı, ürün hakkında olabildiğince fazla fikir sahibi olmaktır.

Artırılmış gerçeklik teknolojilerine; moda, pazarlama, sağlık, otomotiv, turizm gibi çeşitli sektörlerde karşılaşmak mümkün. Bunun en seçkin örneklerinden biri, Snapchat’in 3D World Lenses reklam filmi. Kullanıcılar bu reklama tıkladığında ve kamera açıldığında, ekranda altın rengi BMW X2’yi görmeye başladılar. Sanal olarak arabanın etrafında gezebilen kullanıcılar artırılmış gerçekliğe sahip 3D versiyonu ile etkileşime geçerek, arabanın rengi ve boyutu gibi detayları değiştirebildiler. Bu seviyede bir dinamizm ile sanal dünyaya aktarılan BMW X2 reklam filmi, milyonlarca kişi tarafından denenerek büyük etki yarattı.

Öte yandan gündelik hayattaki örneklere bakacak olursak, hepimiz evimizin mükemmel olmasını isteriz. Ancak duvarların rengini değiştirmek, yeni mobilya almak gibi kalıcı bir değişiklik yapmak risklidir. Çünkü bu tür büyük değişiklikler kolayca geri alınamaz. Uygun bulduğumuz değişikliğin, uygulandıktan sonra nasıl görüneceğine dair fikir edinmek noktasında da artırılmış gerçeklik devreye girer. Somut nesnelerin üzerine istenileni yerleştirmek, mevcut tüm kombinasyonları deneme ve en iyi ürünü seçme esnekliğini sağlamak, artırılmış gerçeklik kavramının kullanıcılara sağladığı faydadır. Houzz, İkea Place, Dulux Visualizer gibi markalar bu alanda başarılı artırılmış gerçeklik örneklerinden birkaçıdır.

Herhangi bir ürün grubunun gerçekçi görüntüsünün direkt olarak kullanıcıya yansıtılması, yani müşterilerin incelemek istedikleri ürüne evlerinden, iş yerlerinden, seyahat halinde ya da herhangi bir zaman diliminde ulaşabiliyor olmaları, artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanan, müşteri bazlı satış anlayışına sahip şirketleri oldukça avantajlı bir konuma yükseltiyor. Artırılmış gerçeklik teknolojisinin sağladığı bu faydalar; satışların artması, iade oranlarının düşmesi, marka bilinirliği, inovatif düşünce ve müşteri memnuniyeti açısından fırsat olarak değerlendirilir. Dolayısıyla bu fırsat, markalar arası rekabet koşullarında markayı oldukça önemli seviyelere ulaştırır.

İnternet alışverişlerinde kullanıcı deneyimlerini değiştiren artırılmış gerçeklik teknolojsiyle tüketicilerin ihtiyaç duyduğu ürün grubu artık dokunabilecekleri kadar yakınlarında. Karar alma sürecinde önemli kısalmalar sağlayan artırılmış gerçeklik teknolojisinin geniş bir yelpazede bu kadar hızlı büyümesi ve daha yaygın hale gelmesi, bu teknolojinin potansiyelinin sonsuzluğunu ve devrim yarattığını gösteriyor.

Web sitenize artırılmış gerçeklik özelliği ekleyin.

Custivo © 2023