3D Modelleme ile Neler Yapılabilir?

3D Modelleme ile Neler Yapılabilir?

3D modelleme, bir yazılım aracılığıyla nesnelerin üç boyutlu olarak tüm yüzeylerinin matematiksel modelinin oluşturulması sonucu ortaya çıkar. Dijital ortamda tüm detaylarının çok yönlü olarak görülebildiği 3D modelleri, herhangi bir tasarımın gerçekçi olarak canlandırılması olarak da tanımlayabiliriz. 3D modeller; mühendislik, mimari, tıp, eğlence, film, özel efektler, oyun geliştirme ve ticari reklamcılık dahil olmak üzere çok çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

Günlük hayatımızda çevremizde gördüğümüz ürünleri 3D modelleme ile daha yakından inceleme fırsatı bulabiliriz. 3D modellemeyi size pek çok sektörden örnek vererek açıklamaya çalışalım. Mimaride; bina gibi yapıların dijital temsillerinin 3D modelleme ile oluşturulması, inşaat projelerinde işe başlamadan önce yapılacak olası değişikliklerin görülme imkanını sağlar. Film ve televizyon endüstrisinde; patlamalar gibi özel efekt gerektiren, filme alınması zor veya imkansız olan sahnelerin dijital olarak yeniden yaratılmasını sağlar. Tıp alanında organların modellenen 3 boyutlu hallerinin 3D yazıcılar ile basılması sayesinde, cerrahi planmaları ve eğitimlerde pratik yapılmasını kolaylaştırır. Moda sektöründe ürün prototiplerinin 3D modelleme ile oluşturulması, tasarımcıların tasarımlarını üretilmeden önce görsel olarak görebilmelerine ve kendilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

3D modellemeye e-ticareti baz alarak değinelim. E-ticarette 3D modelleme, müşterilerin ürünleri daha iyi görmelerine ve anlamalarına olanak sağlar. 3D modelleme ile hazırlanan bir ürünü kullanıcılar 360 derece olarak detaylıca inceleyebilme imkanına sahiptirler. Çok boyutlu olarak görebildiğimiz bir ürünü, mevcut konumunuz ne olursa olsun kendi ortamınızda görebilir, artırılmış gerçeklik teknolojisi sayesinde gerçekçi görüntüsüne ulaşabilirsiniz. İlaveten, 3D modelleme teknolojisiyle tekstile ait bir ürünü (tişört, elbise, eldiven gibi)  “üzerinde dene(try it on)” seçeneğiyle inceleyebilirsiniz. Mağazaya giderek deneyebileceğiniz ürün hakkında oturduğunuz yerden karar vererek daha iyi seçimler yapmanızı sağlayan 3D modelleme teknolojisinin, size zamandan tasarruf etmenizi de sağladığını görüyoruz. Ayrıca 3D modelleme sayesinde markaların e-ticaret sitelerinde ürünlerin görünümünü değiştirerek; farklı renkler, malzemeler ve aksesuarlar gibi seçenekler sunmalarını, bu sayede müşterilerin daha fazla ürün seçeneği ile karşılaşmasına olanak sağladıklarını söylemek mümkün. Öte yandan 3D modelleme e-ticaret için ürün fotoğrafçılığının yerini alabilir. Özellikle bazı ürünlerin gerçek hayatta görünümleri ile fotografçılık yapılması zor veya maliyetli olabiliyorken, 3D modelleme ile oluşturulan ürün görüntüleri gerçek hayatta oluşan görüntüler ile aynı kaliteye sahip ve daha az maliyetlidir.

3D modelleme, birçok teknoloji için baz bir dosya yapısındadır. Sadece artırılmış gerçeklik teknolojisinde değil, gelişen teknolojinin getirisi olan inovatif diğer teknoloji seçenekleri için de mutlaka bulundurulması gereken dosya özelliğindedir. Uzantısı “.glb” olan bu dosya yapısı, açılması zor olan diğer dosyaların aksine, Windows’a sahip tüm bilgisayarda bulundurulabilir, açılabilir ve gönderimi yapılabilir. Dijitalde artırılmış gerçeklik kullanarak mağaza oluşturmak isteyen markalar, 3D modelleme ile oluşturulan ürünün dosya yapısına ihtiyaç duyar. Bu dosya yapısına sahip olmayan markalar, yukarıda şuana kadar örneklediğimiz faktörlerin hiçbirini gerçekleştiremez. Anlaşılıyor ki 3D modelleme; gittikçe büyüyen günümüz piyasa koşullarında, ürünleri daha iyi tanıtmak için interaktif ve gerçekçi özellikler sunarak markalar arası rekabette hızlı adımlar atılmasını sağlamaktadır. Öğrenmek ve yaratıcı olmak için pek çok fırsatı kaçırmamak adına 3D modellemenin hayata geçirilmesi büyük önem taşımaktadır.

Web sitenize artırılmış gerçeklik özelliği ekleyin.

Custivo © 2023