3D Modelleme ile İlgili Merak Edilenler

3D Modelleme ile İlgili Merak Edilenler

3D modelleme, bir nesnenin üç boyutlu halinin oluşturulmasıdır. Hızla gelişen e-ticaret dünyasında markaların müşterilerine görsel açıdan etkileyici bir deneyim sunmaları gerekiyor. Bu nedenle ürünlerinin daha iyi anlaşılmasının sağlanması ve daha etkin pazarlamasının yapılması adına 3D modellemeye ihtiyaçları vardır. Markaya ve müşteriye birçok fayda sağlayan 3D modelleme, oluşturulma aşamasında çok fazla detay ve doğru ayarlamaları barındırır. Gerçekçi bir görünüm elde edebilmek için objelerin materyal, ışık, gölge, yüzey detayları ve diğer faktörleriyle birleştirilmesi gerekir. 3D modelleme sürecinde çeşitli teknikler ve püf noktaları kullanılarak doğal ve gerçekçi görünen modeller elde etmek mümkün. 3D modelleme ile ilgili merak edilen noktalara açıklık getirelim.

- 3D modeller gerçekçi görünebilir mi?
3D modellemede asıl amaç, modelin gerçek görünümünün yansıtılmasıdır. Bu amaçtan hareketle 3D tasarımcılar, modellemede birçok detayı göz önünde bulundurmak zorundadır. Düzenleme aşamasında modelin doğru bir şekilde şekillendirilmesini ve tasarlanmasını sağlamalıdır. Aynı zamanda ışıklandırmanın ayarı da önemli noktalardan biridir. İyi bir ışıklandırma, modelin gerçekçi ve doğal görünmesini sağlar. Işıklandırma ayarlarında ışık kaynaklarının, gölgelendirmelerin ve değer aralıklarının kararında girilmesi çok önemlidir.

- 3D modelleme her ürüne yapılabilir mi?
3D modelleme, heykeltıraşlık olarak düşünülebilir. Hemen hemen akla gelen her tür ürünün 3D modellemesi yapılabilir. Endüstrideki otomobil, uçak veya iş makinelerinden mimarideki köprülere; film ve oyun karakterlerinden tıp alanındaki insan organları, kas ve dokularına kadar her şeyin modellemesi yapılabilir.

- 3D modeller oluşturulurken hangi ürün gruplarının modellemesi daha çok zaman alıyor?
Detay gerektiren veya yüzeyi girintili çıkıntılı olan ürünlerin modellemeleri daha uzun sürebiliyor. Örneğin düz bir gardırobun modellemesi kısa sürerken, gardırobun kapaklarında girintili desenlerin olması daha çok zaman almasını sağlıyor. Keza kumaşların modellemesi de uğraştırıcı kategoriye girebilir. Kumaşın dokusunun, kıvrımlarının ya da duruşunun modellemesi yapılırken gerçekçi görünüm verebilmek daha zor hale gelebiliyor. Burada 3D tasarımcıların, özellikle yansıma özelliği ve dokusu üzerinde epey çaba harcadıklarını söyleyebiliriz.

- Bir marka, ürünlerinin 3D modellerine neden sahip olmalıdır?
3D modeller, birçok teknoloji için baz bir dosya yapısındadır. Herhangi bir marka ürünlerinin 3D modellemesine sahip olduğunda; internet sitesinde artırılmış gerçeklik ile üç boyutlu olarak bulunduğu ortamda görebilir, 360 derece döndürerek inceleyebilir. Bunun yanı sıra 3D modelleme kullanarak dijital bir mağaza oluşturmak isteyen markanın yine 3D dosya yapısına ihtiyacı vardır. Ayrıca marka 3D modelleme yaptırdığında, bu teknolojiyi birçok platformda çeşitli amaçlar için kullanabilme şansını yakalar.

- 3D modellemelerde dosya boyutu fazla yer kaplıyor mu?
Bir 3D modelin dosya boyutu modeldeki geometri, materyaller, tekstürler gibi birçok faktöre bağlıdır. Bir web sitede ürünün 3D modelinin gösterimi artırılmış gerçeklik ile kullanıcıya sunulmak istendiğinde, 3D modelin boyutu oldukça önemlidir. Boyut ne kadar artarsa, yüklenme süresi o kadar uzar, ki kullanıcılar bu durumu tercih etmezler. Biz, Custivo ekibi olarak 3D modellerin boyutunu minimumda tutmak için, poligon sayılarını oldukça orantılı kullanıyoruz. Ve tüm tekstür dediğimiz kaplamaların boyutlarını da optimize ediyoruz. Böylece 3D modelin boyutunu oldukça küçültebiliyoruz. Örneğin Türkiye’deki bir pırlanta markası için tasarladığımız pırlanta bir yüzüğün dosya boyutu sadece 345 Kb büyüklüğündedir.

3D modelleme, her geçen gün kullanım alanı artan ve gelecekte de trend olmaya devam edecek olan bir teknolojidir. Dolayısıyla 3D modelleme, markaların ürün tanıtımı ve pazarlaması için kullanabilecekleri son derece önemli ve güçlü bir araç haline gelmiştir.

Web sitenize artırılmış gerçeklik özelliği ekleyin.

Custivo © 2023